Răspândirea limbii engleze

Răspândirea limbii engleze pe întreg globul se datorează atât factorilor de ordin istoric, dar și celor culturali și economici.
Răspândirea limbii engleze
În secolul al XVII-lea când imigranții puritani englezi au ajuns pe țărmurile Americii și au fondat coloniile Noii Anglii, au adus cu ei nu doar credințele și dorința de colonizare, ci și limba engleză. Deși câteva secole mai târziu, Washington-ul și-a declarat independența față de Marea Britanie, limba engleză a rămas și, astfel, este limba celei mai mari puteri economice și culturale din lume.
Povestea s-a repetat și în Australia când comandantul Philip a debarcat însoțit de o adunătură de condamnați, la 26 ianuarie 1788. Odată cu ei a debarcat și limba engleză. Majoritatea țărilor aflate la un moment dat sub stăpânirea englezilor au asimilat limba vorbită de cuceritorii lor care a devenit în timp limba oficială.
Un factor major în răspândirea limbii engleze este cel economic. Influența pe care economia Statelor Unite ale Americii o are în întreaga lume, face ca limba engleză să fie utilizată aproape pretutindeni, iar un exemplu foarte grăitor în acest sens este sigla restaurantelor McDonalds pe care o putem întălni în cele mai diverse locuri din lume.
Operatorii de turism din toată lumea folosesc limba engleză. În cele mai multe aeroporturi indicațiile și anunțurile sunt făcute și în limba engleză, nu doar în limba locală. De asemenea, engleza este limba preferată de cei mai mulți controlori de trafic aerian.
Engleza este limba folosită în discursurile și conferințele științifice internaționale. Pe internet, care este cea mai importantă sursă de informare și de comunicare se folosește limba engleză.
Și, nu în ultimul rând, cultura populară este cea care face tot mai mult ca engleza să fie o limbă familiară în toată lumea. Filmele americane, muzica, sporesc zi de zi popularitatea limbii engleze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.