5 greşeli frecvente în învăţarea unei limbi străine

Nu e uşor să înveţi o limbă străină, dar dacă vei comite aceste 5 greşeli vei îngreuna şi mai mult acest proces:
limbi straine

  1. Nu asculţi suficient. Aşa cum bebeluşii învaţă să vorbească ascultând şi imitând sunete, la fel şi un începător în învăţarea unei limbi străine trebuie să asculte pentru a învăţa. Ascultând poţi fixa vocabularul, structurile gramaticale şi poţi să observi modalităţile de funcţionare ale acelei limbi. Ascultă muzică, urmăreşte emisiuni TV, vizionează filme, de preferat fără subtitrare.
  2. Nu eşti curios. Ca în alte domenii, atitudinea este cheia succesului în învăţarea unei limbi străine. Familiarizarea cu o limbă străină se face şi prin cunoaşterea culturii şi istoriei acelei limbi şi a ţării în care este vorbită. Prin urmare, cu cât preocuparea pentru limba respectivă, în contextul ei geografic şi istoric,  va fi mai mare, cu atât procesul de învâţare va fi mai uşor.
  3. Gândirea rigidă. Lingviştii au descoperit că cei care nu admit niciun pic de ambiguitate în procesul de învăţare, au tendinţa de a se chinui mai mult. Cei ce aleargă imediat la dicţionar atunci când întâlnesc un cuvânt necunoscut şi nu încearcă să îl deducă din context mai întâi, vor resimţi studiul unei limbi străine ca pe ceva anevoios, iar, în final, se vor da bătuţi. E foarte firesc ca, până când un începător va ajunge aproape de nivelul unui vorbitor nativ, să resimtă o anumită nesiguranţă în exprimare. Pentru a depăşi această stare încearcă să faci mici exerciţii. Ascultă un cântec, sau citeşte un text şi încearcă să deduci ideea principală, esenţa, chiar dacă vei întâlni şi cuvinte al căror înţeles nu îl cunoşti.
  4. Folosirea unei singure metode de învăţare. Unora le este mai uşor să asculte cuvinte şi să le repete pănă le învaţă. Alţii preferă exerciţiile de gramatică. Ambele metode sunt bune, dar este o greşeală să te bazezi doar pe o singură metodă, aâta timp cât trebuie să îţi dezvolţi în egală măsură abiliatea de a citi, de a scrie, de a înţelege şi de a te exprima în limba respectivă.
  5. Frica. Nu contează cât de bine scrii într-o limbă străină, sau cât de priceput eşti în aplicarea regulilor gramaticale. Pentru a învăţa sau a-ţi îmbunătăţi cunoştiţele de limbă trebuie să o vorbeşti. Trebuie să îţi invingi teama sau ruşinea că vei greşi. Cu cât vorbeşti mai mult, cu atât înveţi mai mult.